Učenički dom Varaždin

Učenički dom

Naš učenik Josip Hadela osvojio prvo mjesto na državnom natjecanju

Josip Hadela odličan je učenik 4. razreda Medicinske škole – prirodoslovne gimnazije Varaždin. Ove godine je već nekoliko puta sudjelovao na županijskim natjecanjima iz matematike, kemije i biologije gdje je osvajao prva i druga mjesta.

No, svoje znanje uspio je potvrditi i na državnom natjecanju hrvatskih GLOBE škola koje se održalo od 15. do 17. svibnja u Svetom Martinu na Muri. Tamo je Josip, zajedno sa trojicom svojih kolega, u suradnji sa Srednjom školom Čakovec, osvojio prvo mjesto s projektom na temu „Pedosfere i uzgajanja bućinih sjemenki“.

Koliko je ovo teško i zahtjevno natjecanje potvrđuje i sama činjenica da je u toj kategoriji sudjelovalo još osam skupina učenika. Josip i njegove kolege napravili su najopsežniji rad te tako uvjerljivo odnijeli pobjedu.

Inače, Pedosfera je najudaljeniji sloj Zemlje koji se sastoji od tla i podložan je procesima formiranja tla. Nalazi se na granici litosfere, atmosfere, hidrosfere i biosfere. Pedosfera je Zemljina koža i razvija se samo kada postoji dinamička interakcija između atmosfere, biosfere, litosfere i hidrosfere.